Elérhetőségek

..............................

Cím: 9726 Velem Rákóczi F. út 34.

Tel: 94/360-990
20/355-1997

E-mail:
anita.remenyi@gmail.com

...........................

 

Facebook

 

A környék megbecsült fája a szelídgesztenye.

Szinte nincs olyan ház Velemben, ahol ne lenne gesztenyesütő dobkályha és hozzá hosszú nyelű, lyukacsos serpenyő, hogy a hagyományos helyi módon, szabadtűzön sülhessen a csemege. Az érdeklődő csodálkozva nézheti, ahogy a serpenyőbe került szemeket átjárja a láng, majd a sütő fáradtságot és izzadtságcseppeket nem sajnálva addig rázogatja a serpenyőt, pörgeti a szemeket, amíg abból tiszta, vajszínű, édes sültgesztenye nem lesz. A forró csemegét pedig jóízűen, tisztogatás nélkül fogyaszthatják! Legjobb mindjárt a nagy zsomborból!

 

Gesztenyeünnep

A gesztenyesütés nem magányos tevékenység! A családokévtizedeken át hordozták az őszi gesztenyesütéses összejövetelek tradícióját! Mára pedig két napos rendezvény kapcsolódik a velemi gesztenyeszürethez, melyre az ország minden pontjáról érkeznek látogatók. Ilyenkor néhány szomszédos településen keresztül, az út mentén parkoló kocsik közt, csupán sétálva lehet megközelíteni a falut, ahol minden ház előtt lehet találni valami csábítót: gesztenyés finomságok, itt készült kosarak és egyéb kézműves termékek, szőlő, must, kürtös kalács és persze a sültgesztenye! Az ünnep természetesen gesztenyebállal zárul!

 

Még néhány információ a gesztenyéről:

A hazánkban is őshonos szelídgesztenyések eredeti élőhelye gyakran védett kirándulóhely. Kevéssé tudott, hogy a szelídgesztenye nem rokona a vadgesztenyének. Ha csak a termést és a burkot szemléljük, közeli rokonságot vélhetünk felfedezni köztük. A különbség virágzáskor derül ki egyértelműen: a vadgesztenye hatalmas, fehér fülvirágzata tavasszal nyílik és teljesen eltér a nyáron virágzó szelídgesztenyéétől. Ez utóbbi virága barkában és annak tövében lévő füzérben nyílik, utalva a bükkfafélékkel lévő rokonságra. A rokonság cáfolása a növénytani nevekből is kiderül, mert a szelídgesztenyét castanea sativa, míg a vadgesztenyét aesculus néven jegyzi a botanika.

Tápértéke: a friss termés 49% szénhidrátot, 4% vizet, 4% fehérjét és 1% zsírt tartalmaz. Magas a kálium, foszfor, kén és magnéziumtartalma, ami nem megvetendő a téli időszakban, amikor alig van zöldség és gyümölcs.

Gyógyhatása: a gesztenyefa június-júliusban virágzik. Ekkor szedett levelét köhögés, tüdőbetegségek és vérzések gyógyítására, termését, kérgét görcs, hasmenés ellen használják.

 

Az elkészítés módjában szívesen osztjuk meg Önnel tanácsainkat, tapasztalatainkat személyesen Velemben!

 

Felismerve, hogy sajnos a tűzelhalás betegsége a gesztenyefákra is átterjedt, családunk évek óta ültet csemetéket, hogy a jövő számára is biztosíthassuk a folyamatosságot.

 

Ha szeretne saját kertjében gesztenyefát, ne habozzon felkeresni minket!