Egyházashollós  faluról

A falu - ahová  mindig szeretettel várjuk !

Egyházashollós Vas megye déli részén közvetlenül a 8-as főút mentén, a rendkívüli szépségű Rába folyó délnyugati völgyében, közvetlen a Rába parton fekvő  település. Szombathely megyeszékhelytől 30-, Körmendtől 8-, Vasvártól  mindössze 7 km-re fekszik.

Közutak és újabban kerékpárutak is  összekötik az Őrséggel, és a Vasi Hegyháttal, ezért Egyházashollós a kirándulások, természetjáró barangolások, gyógyüdülések és  a Rába- víziturizmus kitűnő kiindulópontja.     

Hollós első okleveles említése 1221-ből származik, a mai település pedig 1937-ben Egyházashollós és Hidashollós egyesítésével jött létre.  A falu nevezetessége  az  Árpád-korban épült templom, a község ennek köszönheti az "Egyházas" előtagot. A Hidas- Hollós falunév a régi Rába-hídra utaló elnevezés.

Lakóinak száma nem éri el az 1000 főt, a faluban óvoda, könyvtár, háziorvosi és védőnői szolgálat, családsegítő és gyermekvédelmi szolgálat is működik. Önálló sportegyesülete, sportpályája is van.  

A Rába folyó vadregényes szépsége, a környező ártéri erdők és ligetek minden évszakban kínálnak  felfedezni valót, aktív kikapcsolódást a víziturizmus kedvelőinek éppúgy mint a természetjáróknak, a vadászatot, túrázást, kerékpározást kedvelőknek. A vízi-turizmus fejlesztése az egyik legfontosabb turisztikai célkitűzés a térségben, ezt  egyre jobban szolgálják a vendégházak a csónakkikötők,  valamint a  térség változatos kulturális rendezvényei.

 

 

Időjárás

 

Látogatóink

 

Facebook