A közeli tájak érdekességei, szabadidős ajánlatok

Vas megye története a teljes magyar múlt hordozója, őskori és honfoglalás kori leletek sora bizonyítja, hogy évezredek óta lakott tája ez az országnak. A határvidék védelme, a gyepűk őrzése egykor az Őrvidékeken élők, azaz az őrállók feladata volt. Nevében és jellegzetes ún. „szeres” település-szerkezetében ezt máig őrzi az ŐRSÉG. Az őrállók házai hajdan kis házcsoportokat alkotva a dombhátakon elszórva álltak, ezek alkották az un. szereket. Szalafőn, Őriszentpéteren és több őrségi faluban is megmaradt e jellegzetes, kerítések nélküli települési forma.
A római castrumból létrejött egykori vasvári várispánságból alakult ki  a régi Vas vármegye, melynek székhelye sokáig Vasvár volt.  Vasvár ma fejlődő kisváros, számos történelmi emlékkel,kulturális rendezvénnyel. és gyógyfürdővel várja látogatóit. A régi Vasvármegye egyes  részei és nevezetességei ma Ausztriában és Szlovéniában találhatók. Vas megye földrajzi fekvése folytán  Egyházashollós és Körmend térségéből nagyon könnyen, már egy-két órás autóúttal ausztriai és szlovéniai szomszédolásra is érdemes vállalkozni.  Elérhetőek innen az  osztrák sípályák, a várak és kastélyok valamint a természeti parkok, a szlovéniai borvidékek,  és gyógyfürdők is.

Egyházashollós környékén mindenekelőtt  a  Rába folyó  vadregényes tájai és a Rába-mente gazdag   élővilága  rendkívül változatos  látnivalót  kínálnak. A ligeterdők Tőzikejellemző növénye a kocsányos tölgy, a magas kőris, a közönséges gyertyán, a juhar, a kökény és galagonya. Körmend, Molnaszecsőd, Egyházashollós és Sárvár térségének erdeiben tavasszal nagy tömegben virít a hóvirág, a tőzike, és sok más védett növény, amelyeket természetesen csak megtekinteni lehet, leszedni nem szabad!  Nemcsak nyáron, hanem télen is különleges szépségű   ez a vidék, érdemes a felfedezésre.
A közeli Őrségi Nemzeti Park  területén, és  az Örség  falvait átszelő és a térségben kiépített  számos tanösvényen barangolva  ismerkedhetünk meg az őrvidék természeti és műemléki értékeivel, hagyományaival. Ugyancsak híres és kedvelt kirándulóhely a Jeli arborétum,  a Vasi hegyháton található nevezetes oszkói régi pincék,  vagy az ún.  Vasvári Sánc a  „katonák útján”.

A horgászat és fürdőzés szerelmesei is  válogathatnak a közeli természetes tavak, mesterséges tározók, valamint a híres vasi fürdők lehetőségei közül.
Egyházashollóshoz közeli fürdőtavak: a Gersekaráti tó, a Döröskei-tó, Vadása tó, valamint a Szentgotthárd melletti Mária-újfalui tó.
Közeli európai hírű gyógyfürdők: Sárváron, Vasváron és Szentgotthárdon  találhatók. 

 

 

További települések, látnivalók a környéken

 

Néhány további környékbeli érdekesség, és ajánlott szabadidős program :

Alsóújlak, őshonos állatpark, gasztropajta, lovas panzió, Árpád kori temető kápolna
Nagymizdó: Vadász és Lovasudvar (bardigiano pónik)
Szarvaskend: Szabó Lovastanya, lovarda
Nádasd: erődített Rotunda, (a Szent Márton út részeként pecsételő hely)
Csákánydoroszló: Tökmagolaj készítő kisüzem, a falu határában  a himfai parkerdő és tó
Csörötnek: gyümölcsút egyik állomása, aszaló üzem
Bérbaltavár: ősállatok (pl. kardfogú tigris) maradványainak lelőhelye és bemutató kiállítás
Oszkó: hegypásztorok egykori - pincéi, présház, Vinotéka
Körmend: Batthyányi Kastély, Rába helytörténeti gyűjtemény, Rába-part
Szalafő: Pityerszer, Körtike Tanösvény, Ferencz porta- biogazdaság,
Őriszentpéter: Árpád-kori templom, középkori téglaégető, Harmatfű Őrségi Nemzeti Park Látogatóközpontja; Szikszay Edit helytörténeti gyűjtemény
Magyarszombatfa: látogatható fazekas porták, tájház,őrségi vadászaati kiállítás
Rum:  Bezerédj Kiskastély, A  Széchenyi kastély, Rumi-Rajki szobor, Vasúti Emlékhely
Hosszúpereszteg : Szajki – tavak
Bögöte: István-hegyi kilátó, faluközpont
Sárvár: Nádasdy vár, Arborétum, Csónakázótó
Ikervár: Az első magyar rábai vízierőmű és múzeum

 

 

Időjárás

 

Látogatóink

 

Facebook